vrijdag 20 september 2013

Glas cabochons verwerken

Zoals beloofd is hier de beschrijving om glazen cabochons te gebruiken met fotohangers of chunks.
De werkwijze is (bijna) hetzelfde als die van de fotohangers.
 
Dit heb je nodig:
- Glossy Accents (van Inkessentials) of
   Diamond Glaze o.i.d.
- MS Word
- Foto of afbeelding
- Printer
- Schaar
- Breed plakbank
- Tandenstokers
- Glazen cabochon
- Bail of chunk o.i.d. (optioneel) (voor werkwijze chunks zie onderaan).
 
 
 
 
Allereerst moet je de precieze binnenmaat weten van de cabochon.
De cabochon die ik gebruik is 16 mm. 
 
 1. Open een nieuw word document en kies bij invoegen, vormen voor de ovaal/cirkel (afhankelijk van de vorm van je cabochon). 2. Teken je muis een cirkel door de linkermuisknop ingedruk te houden en met de cursor te slepen.
3. Klik op de rand van de cirkel met de rechtermuisknop en kies voor Autovorm opmaken. 

 

4. In het scherm dat opent, zet je in het tabblad kleuren en lijnen de doorzichtigheid op 100%.
 
   
   In het tabblad grootte geef je bij hoogte en breedte de binnenmaat van de cabochon aan (in mijn geval 1,6 cm). Klik op ok.
 

5. Kies bij invoegen voor afbeelding en kies de foto of afbeelding die je wilt gebruiken. 
    Verklein deze tot het deel dat je op de hanger wilt binnen de randen van de autovorm valt. Je kunt de autovorm over de afbeelding verschuiven. 
 
 

6. Print de afbeelding en plak aan voor en achterzijde van de print een stuk (breed) plakbank. Je kunt ervoor kiezen om de afbeelding nu uit te knippen (of te ponsen als je de juiste maat pons hebt) of dit later te doen. Wil je het nu doen, knip dan netjes op de zwarte lijnen uit. Het plakband zorgt ervoor dat de inkt niet doorloopt in de volgende stap.
 
7. Druppel wat Glaze of Glossy Accents (flesje NIET schudden, anders krijg je luchtbellen) op de cabochon en smeer dit uit met een tandenstoker. 
   
8. Leg de cabochon met de lijmkant op de afbeelding en druk aan. Veeg eventuele lijm die aan de zijkanten naar buiten komt af. Laat goed drogen, bij voorkeur een nacht.
9. Knip, als de lijm droog is, nu de afbeelding op maat als je dat nog niet had gedaan.  Heb je dat in stap 6 al gedaan, lijm dan een bail aan de achterkant en laat dit ook goed drogen. Hang de bail aan een ketting of veter en klaar is je hanger of verwerk de cabochon op een andere manier in je werkstuk.

Werkwijze voor chunks/bottlecaps of fotohangers:
 
1-6 De werkwijze voor cabochons die je in een chunk of bottlecap wil plakken is tot en met stap 6 identiek aan hierboven. In stap 6 moet je de afbeelding wel uitknippen.
 
7.   Druppel wat Glossy Accents op de chunk of bottlecap en leg de foto/afbeelding erin. Druk goed aan. Laat even drogen.
 
8.   Druppel wat Glossy Accents op de afbeelding/foto en leg de glascabochon erop. Druk goed aan en veeg eventueel overtollige Glossy Accents af.
 
9. Laat goed drogen, bij voorkeur een nacht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten